Onderzoek: kinderfeestje thuis populairst!

Kinderfeestje thuis vieren

Kinderen vinden een kinderfeestje vaak heel erg spannend en kunnen er vaak niet van slapen. Maar wellicht hebben ook ouders een reden om er nachten van wakker te liggen! Waar ga je het vieren en wat gaat het me kosten? Een uitgebreid onderzoek geeft duidelijkheid hoe we tegenwoordig ons kinderfeestje vieren.

Waar worden kinderfeestjes gevierd?Kinderfeestje thuis vieren

Ondanks dat driekwart van de ouders vindt dat er tegenwoordig veel meer verwacht wordt van een kinderfeestje in vergelijking met vroeger, blijft het thuis vieren toch nog populairder dan op locatie. 42,3% kiest ervoor om een kinderfeestje thuis te vieren, 37,4% voor op locatie en 20,3% zowel thuis als op locatie.  Er is een kleine groep ouders, 10 procent, die vindt dat een kinderfeestje thuis echt niet meer van deze tijd is.

Kinderfeestjes thuis blijven populair!

48,8% van de ouders vind het leuk om thuis met de kinderen spelletjes te doen, bijvoorbeeld traditionele spelletjes (o.a. waterspelletjes, traditionele spelletjes, speurtochten)  of themafeestjes (zoals prinsessenfeestje, ridderfeestje, brandweerfeestje, etc)

Kinderen worden ook vermaakt met creatieve ideeën of actieve spelletjes.
In sommige gevallen worden er ook entertainers (clowns, goochelaars of schmink) ingehuurd.

Wat geven mensen nu uit aan een kinderfeestje?

Ouders willen elkaar overtreffen, waardoor de kosten kunnen oplopen. Volgens het onderzoek (2015) kost een gemiddeld partijtje 110,60 euro. .

Kosten kinderfeestje

Waaruit bestaan nu de gemiddelde kosten voor een kinderfeestje?

€ 64,70  Kosten kinderfeestje op locatie
€ 39,40  Activiteit
€ 35,20  Eten (patat, pannenkoeken of andere snacks)
€ 35,00  Entertainer
€ 21,80  Taart
€ 16,10  Snoep
€ 13,00  Snoepzakje (de helft geeft snoepzakjes mee)
€ 12,80  Decoratie

Bijna de helft van de ouders spendeert geld aan een externe locatie (64,70 euro), 30 procent regelt losse activiteiten (39,40 euro) en een op de acht ouders regelt een entertainer voor thuis (35 euro), zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd bij 1000 respondenten.

Feestjes voor zesjarige zijn het duurst! Gemiddeld word 136 euro uitgegeven, gevolgd door een feestje op 4 jarige leeftijd (129 euro).

Voorbereidingen:

Ruim 40 procent van de ouders begint al minstens één maand van te voren met de voorbereidingen. Zo gaan er natuurlijk uitnodigingen de deur uit, waarbij 7 uitnodigingen gemiddeld is. Ruim een op de vijf ouders zorgt er ook voor dat zijn of haar kind echt het middelpunt van het feestje is en steekt hun jarige zoon of dochter in een nieuwe outfit ter waarde van 37 euro

Gemiddeld 5,4 feestjes per jaar bij anderen:

Bovenop de kosten van het eigen feestje, betalen ouders gemiddeld per jaar 50 euro aan de feestjes van vriendjes of vriendinnetjes. Kinderen wonen gemiddeld 5,4 feestjes per jaar bij en 5 procent van de ouders zegt eerlijk zelfs een bepaalde druk te voelen om een duur cadeautje te kopen bij andere kinderfeestjes.. Op die manier zouden andere ouders niet denken dat ze zich geen grotere uitgaven kunnen veroorloven.

Het gemiddelde bedrag dat besteed wordt aan een cadeautje voor vriendjes/vriendinnetjes is € 9,=

 

Bekijk inspiratie-ideeën voor kinderfeestje thuis

Het onderzoek is uitgevoerd bij 1.000 respondenten in juni 2015 i.o.v. actiepagina(bron)